Horea Mihai Badau

blog de ardelean

Un articol extraordinar: Presa porcina, de Cristian Tudor Popescu

de Cristian Tudor POPESCU | 29 MAI 2009

Mi-a mai rămas să-mi dau demisia din presă. „Cel mai vândut ziar din România”, aşa scrie în capul foii numite Click. Ziar. Şi eu lucrez la un ziar. 20 de ani am lucrat la un ziar. Oricine îmi poate spune că sunt coleg cu mizeriile umane care iau leafă de la ziarele Libertatea, Click sau Cancan.

„Ea a adus virusul în România. Liliana Crişan, 29 de ani, a venit bolnavă din SUA împreună cu copiii”. (Click)

„Femeia care a adus gripa porcină la noi în ţară. A îmbolnăvit deja 40 de români? (text cu litere bubonice). Ultima oră: Virusul se extinde în Capitală!” (Libertatea)

„A fost depistată cu gripă porcină. Se plimbă liberă prin Bucureşti. Feriţi-vă!” (Cancan)

Aşa arată prima pagină a acestor publicaţii „citite” de un număr considerabil de români. Ele îndeamnă la baterea în cuie cu scânduri în cruce a uşii casei familiei Crişan, la alungarea doamnei Crişan din orice loc public, la lovirea ei profilactică cu pietre dacă o întâlneşti pe stradă. Copiii ei trebuie priviţi de ceilalţi copii ca nişte şobolani purtători de ciumă. E tratată mai rău decât o prostituată care a îmbolnăvit pe nu ştiu câţi de SIDA. Aici nici măcar nu mai e vorba de a respecta o minimă deontologie (ce ratinguri se fac prin băşcălirea în fel şi chip a acestui cuvânt) gazetărească, e vorba de a fi om sau gunoi. Liliana Crişan nu are nici o vină pentru că a contractat această boală pe teritoriul SUA. Îndată ce a ajuns în România, acuzând simptomele specifice, s-a prezentat la medic şi a trecut sub supravegherea autorităţilor medicale, împreună cu copiii şi persoanele cu care a intrat în contact. De altfel, a făcut o formă uşoară, fiind aproape de vindecare. Nimic nu poate opri însă setea de nenorocire a sus-zisei prese. Aidoma cutremurologilor de la televiziuni care la ultimul seism obişnuit, fără nici un fel de pagube, tânjeau după dărâmături şi morţi, aceşti porci sălbatici vor panică, vor epidemie în Capitală, vor nebunie şi moarte. Ei sunt răspândacii unei boli mai groaznice decât orice gripă. Îi dispreţuiam pe cei care publicau omagii lui Ceauşescu în presa de dinainte de ’89, dar ce sentiment rămâne pentru jurnaliştii de panică, sânge şi căcat ai zilei de azi?

Mă gândesc că i-aş întreba pe colegii mei întru jurnalism care trăiesc din stigmatizarea oamenilor nevinovaţi: dacă mama, sau sora, sau iubita ta ar fi în locul Lilianei Crişan? Dar e evident că aş fi făcut imbecil pe loc: păi, bineînţeles, dacă e vorba de unul de-ai mei, aş ţine ascunsă toată treaba, ce, m-am ţăcănit? Ce treabă am eu cu femeia asta, Crişan, dă-o în mă-sa, a venit cu boala pe ea, îmi face tiraj, citeşte lumea, vine banu’, sănătate!

Nu cred că ar fi de-ajuns să-mi dau demisia din presă. Ar trebui să demisionez din România, dar nici asta nu e de ajuns, ar trebui să demisionez din această bravă lume nouă care creşte în jurul meu ca un zid pictat de puşcărie sau de closet.

ctp@gandul.info

May 30, 2009 - Posted by | Uncategorized | , ,

1 Comment »

  1. Balta cu broaste raioase si cotetul cu animale infestate

    Daca presa a devenit dupa ’89, din ce in ce mai mult, latrina, in care se scalda cu o placere nebuna generata de mirosul fecaloid fel si fel de vertebrate raioase si infestate cu incultura si desfrau, este pentru ca acest lucru s-a vrut in mod constient de catre anumite structuri oculte, care s-au folosit de segmentul numit jurnalism si se folosesc in continuare pentru a-si indeplini “planurile” murdare de tip mafiot, mass-media fiind cel mai sigur si penetrant instrument de manipulare a subconstientului, deja atrofiat de comunism, al maselor. Tabloidizarea este o consecinta a haosului social si a alienarii mentale, la care au fost aduse paturile active ale populatiei cu buna stiinta de catre “structuri” securiste mai vechi sau mai noi, care lucreaza la nivel de transformare a mentalului colectiv. Tinerii si cei intre doua varste cu un nivel intelectual si un coeficient de inteligenta scazute, cad cel mai repede in aceasta capcana prin lipsa capacitatii lor de discernamant informational. Si “structurile” pe acest lucru mizeaza. Batranii nu consuma asa ceva. Ei sunt fiinte conservatoare si infipte intr-o realitate a bunului simt si a modestiei, pe care nu o mai elogiaza si nu o mai ia drept model absolute nimeni. Iar tabloidele nu aseaza si nu vor aseza niciodata cap de afis o asemenea tipologie umana, a omului adevarat. Nu. Pentru facatorii de ziare de acest gen, principiul dominator fundamental este dezumanizarea fiintei umane in sine, avand ca prototip de baza vampa provocatoare de show-biz (si in politica se merge pe aceeasi directie, vezi cazul elena udrea, care se vinde fie si numai din priviri, pentru ca stie sa mangaie canapeaua si orgoliul oricarui mascul feroce inca bun de imperechere) si miliardarul pomadat de dambovita. Strategia acestor ziare este una nu de bani in primul rand, cum s-ar putea crede imediat, nu, misiunea lor e mult mai importanta, anume aceea de a deserta creierul uman de setul de valori cu care s-a nascut si a aseza in locul acestora un nor greu de intuneric si de ignoranta cu consecinte grave asupra identitatii fiecarei persoane in parte. Pentru ca, cei insetati de asemenea soi de manipulare bine rostuita nu mai pot gandi si concepe o alta zi de maine decat prin drogul informational injectat in doze apocaliptice de directorii, redactorii-sefi si intregul corp ”reproducator” ziaristic, la fel de urat mirositor si duhnind a borhot existential de la o posta, precum este ceea ce promoveaza zilnic.
    Un om cult si inteligent pur si simplu nu poate cumpara din start asemenea fituici infestate cu virus porcin netratabil, pentru ca ele nu se adreseaza decat unui ecart anume de populatie cititoare. Oamenii inteligenti ar trebui sa ia atitudine nu prin ingnorarea fenomenului numit “tabloidizare”, ci prin constientizarea celor care citesc asemenea ziare, ca nu fac altceva, platind suma de bani zilnica pentru un singur asemenea cotidian, decat sa umfle cu miliarde buzunarele unor patroni de presa si a unor asa-zisi “ziaristi” total impotenti mental, pentru ca acestia sa salasluiasca in vile imense intr-un desfrau infiorator si sa-i priveasca zilnic cu aroganta si scarba prin geamul geep-ului negru ca un cavou, cum se opresc la taraba si cumpara fituicile colorate in nuantele libidinoseniei crunte, renuntand, astfel, la paine pentru o bucata de fesa asezata cu orificiul vaginal sau cu cel anal cat mai aproape de ochiul cititorului. Acesti insi, imbogatiti peste noapte din inconstienta semenilor, nu isi pot zice in sinea lor murdara de vicii si de incultura morbid – adevarati criminali ai cugetului uman curat – decat atat : “Cumparati, tampitilor, cat mai multe, pentru ca de aici, tata, din prostia voastra, din balele pe care vi le aruncam in ochi si in creier zilnic si din publicitatea, care ne vine in urma vanzarilor, noi traim si ne lafaim fara rusine! Si traim nu bine, ci foarte bine, vorba unui extreme de cunoscut om politic de azi”. Deloc paradoxal, universul acesta jurnalistic porcesc vrea sa capete dominanta in mod impus si cu orice pret. Nu va reusi. Culmea succesului, inceputul declinului. Iar tabloidele stiu acest lucru si marseaza pe profit maxim si imbecilizare fortata cat se mai poate. Viitorul nu-si va desena traiectoria in aceleasi culori de pana acum. Lumea se afla intr-o miscare gradual variata si de o dinamica coplesitor de rapida. Facatorii de tabloide vor muri pe propria lor mana si prostie, asa cum un criminal moare de sabia cu care a ucis un alt om. Pentru ca ei asta fac. Ucid in mod constient.
    De multe ori imi doresc ca aceste broaste raioase ale spiritului uman sa le aseze in fiecare dimineata, timp de un an de zile, propriilor lor copii in fata o bucata de paine unsa si o poza cu un nud feminin sau masculin in plina dezlantuire animalica. As vrea sa vad, care ar fi evolutia psihica si mentala a acelor copii in aceasta perioada bine stabilita. Si-ar ucide tatal, si-ar viola mama, ar strange-o de gat pe bunica, fiindca nu le da pensia pentru o alta doza de droguri , devenind, astfel, subiect de stire de prima pagina a celorlalte tabloide surori?!… Cine stie ?!… Ceea ce e foarte clar in ziua de azi este faptul ca jurnalismul din Romania este doar un perimetru sinistru de spalare de bani de tip mafiot, nicidecum unul de informare fireasca, netoxica, dupa legi firesti scrise si nescrise, practicate cu mare succes de inaintasii nostri ilustri. Dar, ca orice balta de mici dimensiuni, in timpul nu foarte indelungat de acum incolo va seca de la sine …

    Comment by anonimus | May 31, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: