Horea Mihai Badau

blog de ardelean

Campania ”Bloguri curate” – precizare

Comunicatul Clubului Român de Presă din 04 noiembrie 2005

Analizând proliferarea unor pagini de internet care preiau articole şi stiri din ediţiile electronice ale ziarelor şi agenţiilor de presă sfidănd reglementările dreptului de autor, Consiliul de Onoare al CRP solicită deţinătorilor respectivelor pagini de internet să înceteze încălcarea legislaţiei în vigoare.

Consiliul de Onoare consideră că preluarea fără cost a unor materiale de presă se poate realiza doar în limita a 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea în cauză, asigurându-se astfel atât libera circulaţie a informaţiei, cât şi caracterul de “revistă a presei” susţinut de paginile de internet în cauză. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa informaţiei.

Preluarea a mai mult decât cele prevăzute anterior se poate realiza doar în condiţiile unui acord, financiar sau de altă natură, încheiat cu deţinătorul drepturilor. Membrii Clubului Român de Presă vor analiza oportunitatea înfiinţării unui organism independent care să fie împuternicit de deţinătorii de drepturi să le gestioneze în numele şi beneficiul lor.

Membrii Consiliului de Onoare al Clubului Român de Presă vor solicita interventia ORDA pentru a sancţiona activitatea acelor deţinători de pagini de internet care nu se vor conforma legislaţiei în vigoare privind drepturile intelectuale.

Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă”

Contactat telefonic, Cristian Tudor Popescu ne-a confirmat faptul ca aceasta reglementare este in vigoare si acum. De asemenea, si-a manifestat disponibilitatea sa participe la dezbaterea care va urma publicarii rezultatelor cercetarii.

Advertisements

October 1, 2007 - Posted by | Uncategorized

1 Comment »

  1. […] 2. Conţinut scris. În ceea ce priveşte articolele publicate de ziare sau de agenţii de presă pe site-urile proprii, pot fi preluate fragmente în limita a 500 de semne, cu tot cu spaţii. Există în acest sens o reglementare a Clubului Român de Presă, pe care o puteti consulta aici. […]

    Pingback by ACTA, Tehnici de comunicare în Social Media, furt | February 5, 2012


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: