Horea Mihai Badau

blog de ardelean

Carnatii plescoi! Veniti la vot si voi!

Cam asa se gandesc cei de la asociatia prodemocratia si cei de la agentia de strategii guvernamentale sa atraga romanii la urnele europarlamentare.

cu carnati plescoi.

ei lucreaza acum la un videoclip care va fi difuzat pe toate televiziunile inainte de alegerile pentru parlamentul european.

despre ce va fi vorba in clip?

intrebata de gabriel giurgiu, cum vor face ca sa-i aduca pe romani la vot, ana maria mosneagu, director executiv, asociatia pro democratia raspunde:

”la brainstormingul pe care l-am facut pentru subiectul clipului, au fost urmatoarele idei: ”sa aratam carnati plescoi, sa-i aratam cum pleaca in diverse parti ale europei, cum cuceresc europa sau sa prezentam o vaca mare si sa aratam cum bucati din ea pleaca in diverse colturi din europa. ”

(n.b. redarea este in esenta nu in litera declaratiei. o reproduc asa cum am retinut-o azi, in calitate de participant la lucrarile conferintei internationale ”mass-media si alegerile europarlamentare” organizata de cna la palatul parlamantului)

in fine, ana-maria a spus ca partea de creatie a clipului a fost incredintata unei agentii de publicitate.

eu am ramas, insa, cu un gust amar. asta este imaginea pe care o au despre public multi jurnalisti si multi dintre cei care ne conduc. publicul este o masa de … care trebuie ademeniti cu carnati la vot. adrian sarbu le spunea telespectatorilor ”bizoni”. chiar asa suntem? trebuie sa fim ademeniti cu carnati sau cu o mana de iarba? (care, in viziunea lui sarbu inseamna 1 milion de lei vechi, dati premiu la emisiuni)

dar ca sa transam chestiunea: vrem iarba sau carnati, cititi urmatoarele:

doi artisti au facut o femeie din carnati plescoi. se cheama ”eva a trait la plescoi”. si a facut obiectul unui eveniment organizat de o firma de pr la muzeul taranului roman

gustati reactia vegetarienilor:

”Scrisoare deschisa din partea Societatii Vegetarienilor din Romania

In atentia Domnilor Cezar Ioan si Adrian Ilfoveanu cu privire la expozitia “Eva a trait la Plescoi”

Evenimentul care a avut loc la Muzeul Taranului Roman in perioada 20-25 septembrie 2007 a fost promovat ca o mare reusita in domeniul artistic, si se pare ca toate parerile despre eveniment au coincis. Chiar daca vizitatorii au fost neplacut deranjati de mirosul puternic de afumatura si carne, au plecat acasa cu gandul unei reusite. Noi nu suntem de acord ca un morman de carne poate reprezenta altceva decat crima sau moarte, iar procesul de la ucidere pana la «artizanare» este unul la limita acceptabilului.

E chiar asa bine ca cineva a consumat 70 de kg de carne pentru a obtine o figurina, zicem noi dezgustatoare, dintr-o masa intrata deja in putrefactie? Ceea ce numiti dumneavoastra arta, noi consideram abuz inutil asupra mediului si o incalcare a valorilor etice si a drepturilor animalelor.

Intr-o lume in care saracia este o problema grava, in care 20% din populatia globului consuma 80% din resursele acesteia, este aberant sa faci lucrul acesta voit si sa folosesti o masa considerabila de hrana extrem de perisabila in scopul unui spectacol-reclama.

Domnule Cezar Ioan, ca aceste traditii sa merite a fi pastrate trebuie sa aiba cel putin o valoare, alta decat cea de legenda sau de simpla mostenire. La cel mai simplist mod de analiza, orice om isi poate da seama de neadecvarea culinara a produselor «carnati de Plescoi» pentru societatea in care traim.

Cum ar fi sa incurajam si noi o data valori precum sanatatea, consumul moderat, respect, spre deosebire de micile afaceri pe care le avem si le promovam?

Si ca sa puteti calcula impactul dumneavoastra asupra mediului, vorbind aici doar de apa consumata, va putem spune ca pentru fiecare kg de carne preparat, un om ar putea face dus chiar si un an de zile, asta ca sa nu mai vorbim de poluarea aerului si a solului.

Carnatii de Plescoi nu sunt un semn de bunastare, ci mai degraba de inconstienta gastronomica, cat despre expozitia de la Muzeul Taranului Roman, nu putem spune decat ca s-a produs un mare abuz. In locul celor 70 de kg de carne, se puteau obtine peste 6000 de kg de morcovi sau 4 tone de mere folosind aceeasi suprafata de teren. Stim ca arta nu se masoara in bani, valoare sau orice alt echivalent material, dar a dumneavoastra a fost mai speciala, si s-a masurat, deci si aprecierea facuta de noi isi gaseste rostul. Noi consideram «opera» dumneavoastra un macel fara sens.

Cu totii suntem constienti de necesitatea pastrarii traditiilor romanesti, dar acestea nu trebuie sa se opreasca la o acceptare fara o ‘masurare‘ si cantarire prealabila.
Traditiile unui popor sunt ca limba si vocabularul acestuia. Oricat s-ar chinui lingvistii sa pastreze un anumit cuvant pentru valoarea lui, nu vor reusi, deoarece limba este vie si functioneaza in directia in care satisface cat mai multe nevoi. La fel ca si limbajul, traditiile, in cazul de fata cele culinare, se indreapta spre o mancare lejera, care cuprinde cat mai multe legume si fructe.

Nici noi nu incurajam globalizarea, deoarece observam impactul asupra mediului si asupra oamenilor, dar nu putem nega stiinta. Iar carnatii de Plescoi sunt impotriva acesteia. Deci ca impact gastronomic, carnatii de Plescoi nu depasesc “calitatiile” fast-foodului prin compozitia greoaie, afumatura, dar mai ales prin carnea pe care o contin.

De aceea realizarea dumneavoastra o consideram in primul rand impotriva scopului pe care vi l-ati propus. Si noi luptam impotriva fast-food-ului, dar incercam sa observam care e problema cu acesta. Si inlocuirea numelui (din hamburger in Plescoi) nu va rezolva dilemele alimentare si problemele de sanatate.

Sa tinem cu dintii de ceva nesanatos, doar pentru ca face parte dintr-o traditie, gasim ca este nechibzuit, si ne asteptam ca in spatele acestui motto declarat sa fie o mare industrie profitabila.

Cat despre gust, va garantam ca acesta vine din condimente, nu din calitatea carnii.

Am putea incepe prin a ne forma o traditie din respectul pentru oameni, animale si mediu.

Ne cerem scuze daca v-am adus vreo jignire, dar actiunile dumneavoastra au fost singurele care ne-au determinat sa va raspundem.

Si ca sa va aratam ca se poate, va invitam sa cititi interviul cu Dr. Janez Drnovsek, preşedintele republicii Slovenia si cum se raporteaza domnia sa la valorile mostenite si «nedigerate» –
http://www.svr.ro/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=90

Ne manifestam dezaprobarea fata de expozitia de la MTR, si suntem foarte curiosi ce se va intampla cu masa de carne necomestibila cu care din data de 25 septembrie trebuie sa faceti ceva.

Concluzia finala a evenimentului este: «crima pentru distractie».

Daca mai sunt si alte pareri (pro sau contra) cu privire la subiectul deschis de noi le asteptam pe adresa info@svr.ro

Advertisement

September 26, 2007 - Posted by | Uncategorized | , , , ,

2 Comments »

  1. Ага, и мне понравилось!

    Comment by Продажа картин | August 18, 2008

  2. ce legäturä are carnatu cu VOTATU?

    Comment by ioan | November 25, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: