Horea Mihai Badau

blog de ardelean

Noi avem aceste drepturi

          Declaraţia Drepturilor Consumatorilor de Media                                             

                                                             (Selectiuni)

  Preambul:  Mass-media nu exista decat prin publicul sau diversificat. Consumatorii de media au drepturi care trebuie sa le fie recunoscute. Libertatea de alegere, egalitatea in drepturi fata de comunicarea audiovizuala, dreptul la expresie si participarea publicului sunt principii care fundamenteaza aceste drepturi.

Noi consideram ca recunoasterea acestor principii si a acestor drepturi constituie fundamentul unei media libere, plurale si de calitate    

1. INFORMARE CORECTĂ: Orice consumator de media are dreptul să fie informat corect cu privire la evenimentele care fac obiectulactivităţii de presă. Informarea nu trebuie sa lase loc nici uneidiscriminări, să deformeze sau sa prezinte fragmentar  realitatea.(…) Sondajele de opinie trebuie sa fie restituite, daca nu este posibil, in integralitate, atunci macar fara omisiuni sau interpretari.  

2.  LIBERA EXPRIMARE: Orice consumator de media are dreptul la exprimare in audiovizual si în presa scrisă. Trebuie să i se garanteze un drept de răspuns la mesajele care îl agresează. (…) Institutia media trebuie sa aiba un serviciu de dialog direct cu publicul accesibil si transparent. Prin intermediul acestuia consumatorul de media poate sa formuleze orice intrebare sau reclamatie cu privire la fondul sau forma programelor. El are dreptul la un raspuns clar si motivat la reclamatia sa.   

3. TRANSPARENŢA:  Orice consumator de media are dreptul să cunoască structura acţionariatului instituţiilor media şi să fie informat cu privire la schimbările care se produc. (…) `Orice consumator de media are dreptul la transparenţă privind stabilirea grilei de programe a posturilor de radio şi televiziune sau privind politica editorială a unui ziar. (…) Orice consumator de media are dreptul să fie informatcu privire la folosirea taxei radio-tv. (…) Orice recurs la play back, la râsete sau aplauze preînregistrate trebuie anunţat şi legitimat de către operator. (…) Modul de transmitere al unui program trebuie specificat clar (in direct, inregistrat sau redifuzat). (…) Orice telespectator are dreptul de a fi informat asupra sondajelor de audienta, in special asupra metodologiilor, tehnicilor si intinderii lor.    

4. DIVERSITATE: Orice consumator de media are dreptul la emisiuni şi la produse media diversificate, care să răspundă nevoilor de informare, de cultură şi de divertisment. Consumatorul are dreptul sa aleaga si sa propuna  produse media. (…) Canalele de televiziune ar trebui sa difuzeze un program maximum la 2 ani dupa ce a fost cumparat sau produs. Telespectatorului trebuie sa i se propuna opere originale. 

5. EDUCAŢIE : Consumatorul de media are dreptul la emisiuni  educative şi la emisiuni de analiză a mecanismelor de funcţionare a mass-media. Consumatorii de media au dreptul la educatie critica privind mass-media de-a lungul ciclurilor scolare. Educatia media trebuie considerate ca o disciplina autonoma in scoli. (…) Mass-media trebuie să işi asume si să puna in practica rolul său formator. (…)  

6. PROTECŢIE: Consumatorii de media au dreptul de a fi protejati împotriva violenţelor şi a abuzurilor. Orice consumator de media are dreptul sa refuze actiunile media care pot aduce atingere persoanei sale, vieţii sale private sau imaginii sale. De asemenea are dreptul să protesteze privind difuzarea sau tipărirea unor mesajeabrutizante, mercantile, violente sau sexiste. Sunt interzise emisiunile cu un caracter rasist. (…) Consumatorul de media are dreptul sa fie protejat de publicitatea agresiva sau mascata si trebuie prevenit într-o manieră clara printr-un semnal initial si final asupra oricarei secvente publicitare. (…) Nivelul sonor al spoturilor publicitare nu ar trebui sa fie mai ridicat decat al programelor pe care le preced sau succed. Emisiunile sponsorizate trebuie sa fie clar semnalate.(…) Promo-urile nu trebuie sa intrerupa emisiuni sau filme.  

7. IDENTITATE:  Orice telespectator are dreptul la respectarea identitatii sale culturale. Minoritatile nationale au dreptul la emisiuni regulate cu privire la culturile lor de origine si la realitatile lor. Parintii si copiii au dreptul de a alege si propune produse media potrivite, reprezentand toate culturile lumii, cu scopul de a le stimula imaginarul. (…)  

8. ACCESIBILITATE: Orice consumator de media, oricare ar fi situatia sa geografica are dreptul sa beneficieze de mijloace de informare. Institutiile media trebuie sa faca eforturi pentru a facilita intelegerea produselor media in randul surzilor, persoanelor cu dizabilitati sau persoanelor de alta nationalitate.

September 3, 2007 - Posted by | Uncategorized

13 Comments »

 1. […] Cititorii blogurilor au dreptul sa stie in virtutea Dreptului la Informare Corecta si la Transparenta pe ce bloguri citesc productii de autor si unde citesc productii […]

  Pingback by Bloguri curate « always look on the bright side of life | September 30, 2007

 2. […] interdictie manelele si sa le difuzeze strict in emisiunile etniei rrome?”. Trimit leapsa lui Horea Badau, Cristian Dorombach, Andrei Rosca, Adrian Cristea, Adrian Ciubotaru, Iulian […]

  Pingback by Roman de (r)roman « Victor Socaciu | October 10, 2007

 3. Motto : “Nu mai intram in Europa, avem doar dreptul sa plecam din Romania ! «

  DREPTUL LA IMAGINE AL HOTILOR
  sau
  2007 OCTOMBRIE NEGRU
  PENTRU DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE IN ROMANIA
  INCEPUTUL SFARSITULUI DEMOCRATIEI
  Zilele trecute trecand prin Rahova, m-am intalnit cu numitul Ciordel Portofel, din neamu lui Ciorditu dupa tata si Portofel dupa mama, ce sunt rude apropiate cu ale lui Smanglitu, neamuri cu pretentii si renume in comunitate .
  Revenind la numitul Ciordel a lui Portofel, din neamul lui Ciordescu, var cu Buzunarescu, era foarte suparat mangaua ca Gica Tembel a spus in cartier ca el Ciordel a lui Portofel, smangli-se, adica furase un portofel de la Costel .
  Si luandu-se dupa tembel, adica Gigel, paraciosul de Costel ii stricase imaginea publica lui Ciordel .
  Mai avusese acest Ciordel in trecut acuzatii de acest gen, dar se dovedisera nefondate, intrucat el Ciordel era baiat solvabil si ii formase « convingerea » domnului procurer ca el Ciordel intradevar isi insusise niste portofele, dar intentia lui era una pur economica pentru a investii si in consecinta i se dadu-se « meritatul » NUP .
  Domnul procurer l-a inteles, ca intentiile lui Ciordel erau conforme economiei de piata, adica sa adune portofelele de la potentialii sai investitori si sa creeze un fond de investitii in societatea Ciordel SRL RO, asa ca pagubitii la buzunare puteau dormii linistii, banii fiind pe maini bune in fondul de investitii .
  Pentru Ciordel « imaginra publica », era foarte importanta, era insasi firma ce o pune la poarta modestei sale vile de 5 etaje, construita cu bani cinstiti, bani investiti din « sudoarea muncii » .
  Si in fond si la urma urmei si el nea Ciordel era persoana publica, intrucat acum la apogeul carierei devenise deja profesor in ale ciordelii, predand cursuri de ciordeala .
  Intentiona chiar sa scrie un curs de teoria ciordelii, ce nu are comun cu furtul ordinar facut de simplii borfasi si in masura in care va reusii sa inscrie metoda ciordelii in cartea recordurilor, va fi indreptatit sa o propuna ca profesiune liberala si de ce nu sa i se dea si un cod CAEN .
  Ciordeala este un mod de a aduna fonduri pentru investitii tipic economiei de piata si nu este cu nimic diferita de alte fonduri de investii capitaliste sau banci .
  Importanta este circulatia banilor ce trebuie sa respecte circuitul civil al valorilor financiare, adica banii trebuiesc stransi de baietii destepti, care stiu sa ii investeasca .
  Am uitat sa va spun ca nea Ciordel este si activist politic, luptand contra discriminarii economice a meseriei de ciordeala, avand motive temeinice si legale sa o sustina .
  Asa cum imi argumenta dansul mi s-a parut plauzibil, concret imi dadea exemplul avocatului, ce obligatoriu sperie clientul cat este de greu procesul, ca el lupta sa il castige, dar trebuiesc multi bani, determinand clientul sa isi creasca « oferta ».
  Si uite asa incepe licitatia la bursa judecatoreasca, unde castiga cel ce liciteaza mai mult desigur .Mai sunt si clienti zgarciobi ce au buzunarele cusute, dar aceia sunt pe lista de asteptare, nimeni nu ii ia in seama .
  Am incercat sa il linistesc pe nea Ciordel sa nu mai fie suparat, ca daca Gigel fusese tembel si ii stricase imaginea putea cere despagubiri in instanta de judecata .
  Un moment de ezitare pentru Ciordel si apoi mi-a replicat : « nu merita, ii dau 1000 Euroi judecatorului, el imi da in proces vreo doua, trei mii, din care o mie imi mai ia si ciorditorul de avocat si mai raman cu un ….
  Bai nene pierd timpul degeaba, ce eu sunt ciroditor cu diploma ca aia, nu vezi ca asta este discriminare ! «
  De ce nu te-ai facut si tu procuror sau judecator ?
  Mare lucru imi replica Ciordel . Ma duc la o particulera, dau acolo trei, patru mii de euroi si ma fac judecator !
  Stai usurel mai nea Ciordel, sunt vreo patru ani de scoala si apoi stagiatura si apoi examen candidatura si apoi examen post si e cale lunga …
  Aoleu muica, da cati euroi ma costa ?
  Vreo suta de mii !
  Nea Ciordel al meu ramasese pe ganduri si acum bietul de el intelegea de ce acolo in avocatura, in justitie sunt alte tarife .
  Normal una este sa ciordesti la coltul strazii fara sa investesti nimic in pregatirea profesionala si alta este sa bagii o suta de mii de euroi investiti in pregatirea academica .
  I-a zi Ciordel, mai este discriminare in profesiunea de ciordeala ?
  Ciordel : « aoleu mancati-as, mi-ai stricat platforma politica ! «
  « Degeaba citesc eu carti de drept, de politica economica, … »
  Ce faci ?
  Ce mai mangafa, tu ma crezi un bisnitar ordinar, a trecut vremea, acuma suntem obligati si noi ciorditorii de cartier sa citim dreptul, caci altfel ne ciordesc avocatii la bani !
  Si eu ma gandeam sa ma fac euro parlamentar ciorditor !!!
  Ce ? l-am intrebat nedumerit .
  Mai nea intrebare, tu nu te uiti la televizor, nu stii ca noi ciorditorii suntem o forta politica in toata europa, ciordim in Germania, ciordim in Franta, Italia, ciordim peste tot … suntem cea mai mare forta politica !
  Am ramas stupefiat, caci nea Ciordel avea dreptate .
  Vazandu-ma in dificultate, nea Ciordel se impauna : ‘ ma fac senator, sau deputat, sef peste toti ciorditorii si bag proces la CEDO, in care fac cerere sa fie recunoscut dreptul la imagine al ciorditorului !
  Cum semnul intrebarii era deja prea evident pe fizionomia mea, tot nea Ciordel ma lamurii .
  In actiunea de ciordeala lipseste intentia, adica latura subiectiva de a face un rau, caci ciorditorul are convingerea ferma ca bunul este al lui si ca prin nefolosinta acelui bun ar exista riscul deprecierii, adica un fel de « ciordeala prin uzucapiune « !!!
  M-am ciupit pe fata, crezand ca visez, nea Ciordel ce il credeam tembel, vorbea acum ca un intelectual rebel .
  Ai inteles acum mangafa de ce este important pentru mine dreptul la propria imagine ?
  Auzindu-l ca ma face mangafa, mi-am adus aminte de infractiunea de tainuire .
  Mai nea Ciordel, dar tu baiat destept in ale dreptului la imagine al hotilor, ai auzit infractiunea de tainuire prevazuta de articolul 267 din Codul penal, inainte sa pui in discutie legalitatea ciordelii ?

  Ciordel : « tu daca ai fi baiat destept, ai fi inteles ca tocmai asta este scopul demersului meu politic, a demersului juridic .
  Nu intelegeam .
  Ciordel : ‘ ca tine mangafa intelectuala sunt multi, de aceia poate voi face un recurs in interesul legii, privind neconstitutionalitatea articolului 267 din codul penal, ce incalca dreptul la propria imagine a ciorditorilor « .
  Am inteles in sfarsit ca gluma cu democratia se ingrosase si ca acum reveneam la dictatura, cum spunea un sentor : “ciocu mic “ .
  Ora 6 dimineata, ceasul meu desteptator suna de zor, am deschis reflex televizorul, dupa ce am ascultat imnul «desteaptate romane », am auzit cum comentatorul anunta ca s-a votat modificarea codului de procedura penala …….privind dreptul ziaristilor ……unul singur :

  « CIOCU MIC «
  NU AI VOIE SA SPUI NIMIC !

  Nu mai intram in Europa, avem doar dreptul sa plecam din Romania !

  Comment by Dumitrescu Ioan | October 27, 2007

 4. […] protejarea Dreptului la Exprimare al Consumatorilor de Media (Drepturile Consumatorilor de Media, aici), iar din punctul nostru de vedere, bloggerul, in acest moment, in tranzitia sa spre lider/formator […]

  Pingback by La rece, despre dezbaterea Ion Iliescu-bloggeri « Horea Mihai Badau | February 1, 2008

 5. […] -promovarea si respectarea Drepturilor Consumatorilor de Media […]

  Pingback by premiera: semnarea protocolului de colaborare intre facultatea de jurnalism si jurnalisti « Horea Mihai Badau | March 24, 2008

 6. […] -promovarea si respectarea Drepturilor Consumatorilor de Media […]

  Pingback by Premiera: semnarea unui protocol de colaborare intre facultatea de jurnalism si jurnalisti « Asociatia Consumatorilor de Media | March 24, 2008

 7. […] este, printre altele, promovarea si protejarea Dreptului la Exprimare al Consumatorilor de Media (Drepturile Consumatorilor de Media, aici), iar din punctul nostru de vedere, bloggerul, in acest moment, in tranzitia sa spre […]

  Pingback by La rece, despre dezbaterea Iliescu - bloggeri « Asociatia Consumatorilor de Media | May 3, 2008

 8. […] este, printre altele, promovarea si protejarea Dreptului la Exprimare al Consumatorilor de Media (Drepturile Consumatorilor de Media, aici), iar din punctul nostru de vedere, bloggerul, in acest moment, in tranzitia sa spre […]

  Pingback by Primele fotografii de la dezbaterea Iliescu-bloggeri, organizata de Asociatia Consumatorilor de Media. moderator: horea mihai badau « blog de ardelean | May 15, 2008

 9. […] Si am inceput sa lucrez la organizarea unei voci a publicului, care sa-si promoveze si sa-si apere DREPTURILE, ca partener al jurnalistului, pentru a-l ajuta in performarea unor produse media mai bune Ah! Da! […]

  Pingback by Horea Badau « Scoala de Vara 2008 | September 5, 2008

 10. […] Declaraţia Drepturilor Consumatorilor de Media […]

  Pingback by Noi avem aceste drepturi « Cetatean de Oradea | September 21, 2008

 11. […] Vrei sa-ti fie respectate DREPTURILE de consumator de media? […]

  Pingback by Ascmedia face recrutari « Asociatia Consumatorilor de Media | November 5, 2008

 12. […] lucreaza pentru TINE, clientul lor, consumatorul de media. Fa-ti vocea auzita ACUM! Citeste-ti drepturile. Afla cine suntem si ce am facut pana acum + reactiile presei. Inscrie-te in Ascmedia.” […]

  Pingback by Asociatia Consumatorilor de Media va invita la Open Talk! « Matinal Radio Romania Actualitati | November 13, 2008

 13. Ce interesant !!! Sa avem si NOI, cei care ” consumam ” media, sau o ” refuzam ” din diverse motive, dreptul de a dialoga, de a CERE… de a STI.
  Imi place teribil IDEEA si pt ca am convingerea ca la intilnirile pe care le organizati dvs. va fi, asa, o adevarata avalansa de IDEI, va rog sa ma considerati invitata
  la dezbaterile dvs.
  Valentina Lazar

  Comment by Lazar Valentina | November 15, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: